top of page
Coğrafya

TARİHÇE

GEÇMİŞİ M.Ö. 2000 LERE DAYANAN BU MASAL DİYARINDAN KİMLER GELMİŞ KİMLER GEÇMİŞ..

TÜRK FETHİ ÖNCESİ GÖYNÜK

Anadolu’ya ilk yerleşen halkın “Preto-Hitit” (Ön Hititler) olduğu tarihçiler tarafından kabul edilmektedir. Anadolu’nun coğrafi potansiyeli ve o dönemde taşımış olduğu ​nüfus miktarının az olması bunun karşısında kullanılmayan sahaların genişliği gibi sebeplerle M.Ö. 2000 yıllarında Hititler Anadolu’ya yerleşmişlerdir. Anadolu’ya ​gelip yerleşenler ile eski yerleşik halk Anadolu potası içinde erimişlerdir.

Frig Devri: (M.Ö. 1200-620) M.Ö. 1210’larda Hititlerin yıkılmasından sonra Anadolu’nun kuzey batısında (Eskişehir-Kütahya-Afyon civarlarında) Frigya Devleti ​kurulmuştur (M.Ö. 1200-620). Efsaneye göre bu devletin ve Polatlı yakınlarındaki başkenti Gordion’un kurucusu GORDİOS idi. Kuzeybatı Anadolu’da devlet kuran ​Frigyalılar doğuya doğru ilerleyerek Bitinya’yı (Bolu) almışlardır. Frigler’e ait en eski yazılı belge 1966’da Göynük’ün “Germenos (Soğukçam)” köyünde bulunmuştur.

 

Lidya Devri: (M.Ö. 620-546) Frigler’den sonra siyasi üstünlük “Lidya”ya geçince “Bitinia” şehirleri de Lidya’ya bağlanmıştır (M.Ö. 620).

İran (Pers) Devri: (M.Ö. 546-330) Lidya hakimiyetinden sonra Anadolu ilk yabancı olarak İranlıları görmüştür. İran idaresi Anadolu’da 213 yıl sürmüştür. ​Makedonyalı İskender’in Asya seferi ile Anadolu’daki Pers hakimiyeti sona ermiştir.

Büyük İskender Dönemi: (M.Ö. 330-30) Pers İmparatorluğu yıkılınca (M.Ö. 330) Bitinia Krallığı (Bolu) İskender İmparatorluğu sınırları içerisinde kalmış, Trakya ​ve Batı Anadolu’dan, Hindistan’a kadar uzanan topraklarda Seleukos Krallığı kurulmuştur. Bitinia, Büyük İskender’in ölümünden sonra bir ara bağımsızlığına ​kavuşmuştur. M.Ö. 279 ve M.Ö. 74 yılları arasında Bitinia Krallığı hüküm sürmüştür.

Roma Devri: M.Ö. 74 yılında Bitinia Krallığı miras olarak Romalılara geçmiştir. Göynük’te Himmetoğlu Köyü hudutlarında Çatak Hamamı diye bilinen, şu anda dahi ​hamam olarak kullanılabilen Romalılara ait hamam kalıntıları mevcuttur.

Bizans Devri: M.S. 395’te Roma İmparatorluğu ikiye ayrıldığı zaman Bitinia, Doğu Roma’nın yani Bizans’ın hissesine düşmüştür. Selçukluların tarih sahnesine ​çıkmasıyla Bizanslılar kale yapımına önem verdiği görülmüştür. Bizans devrinde Bursa tekfurlarına bağlı olan Göynük’ün bu dönemdeki adı “Aleksandros” olarak ​kayıtlara geçmiştir. Göynük ilçesinde Bizanslılar dönemine ait kalıntılara Susuz, Kilciler, Boyacılar, Kayabaşı, Nazarlar köyleri gibi birçok köyde rastlanmaktadır.

TÜRK FETHİ SONRASI GÖYNÜK

Selçuklular Dönemi: 1071 Malazgirt zaferinden sonra 4-5 yıl gibi kısa bir zamanda bütün Anadolu gibi Bolu bölgesini de Bizans’tan alan Kutalmışoğlu Süleyman Bey ​olmuştur. Anadolu bir asır kadar beylikler halinde idare edilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’ni oluşturan 19 beylikten biri olan İznik Beyliği, Bitinya’yı da içine almaktaydı. Ancak ​1096’da Haçlı Seferleri’nin başlamasıyla uzun yıllar Türk-Bizans savaşları yaşandı. Her iki tarafın uç kuvvetleri arasında ileri-geri hareketler olduysa da genellikle Denizli-Kütahya-​Eskişehir-Bolu dolayları her iki taraf için sınır olmuştur.

Beylikler Dönemi: 1243 Kösedağ savaşından sonra Moğollar Anadolu’ya hakim olmuştur. Selçuklulara bağlı uç beyleri de İlhamilere vergi vermek suretiyle kendi varlıklarının ​devamını sağlamaya çalışmaktaydılar. Bu beyliklerden biri de Göynük Beyliğidir. Bazı kaynaklarda Umur Bey Beyliği olarak da geçmektedir (Göynük ilçesine bağlı Umurlar Köyü ​mevcuttur). Kaynaklar Göynük emiri Cakü Bey’in emrinde üç bin atlı olduğunu kaydetmekte, sonraki yıllarda Umur Bey diye kayıtlara rastlanmaktadır. Ancak bazı kalelerinde ​tekfurlar elinde olduğu rivayet edilmiştir.

Osmanlılar Dönemi: Göynük’te ilk Osmanlı akınları 1292’de görülür. Samsa Çavuş ve Sülemiş Mudurnu yaylasında Hıristiyan-Müslüman yakınlaşmasını sağlamıştır.

Osman Gazi’nin son dönemlerinde 1323 yılında Göynük ve civarı fethedilerek Osmanlı toprağı olmuştur. Orhan Gazi devrinde 1333 yılında Geyve, Göynük, Mudurnu üzerinden ​Bolu’ya gelen İbn-i Batuta, bu havaliyi yalnız Türkmenlerle meskun görmekle kalmıyor, aynı zamanda hemen her uğradığı şehir ve kasabada “Ahi” zaviyelerinde konakladığını ​belirtmiştir. Muhtemelen bir otorite boşluğundan sonra 1330’lu yıllarda Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa Taraklı-Göynük-Mudurnu civarına gelmiş ve hakimiyetini yeniden ​tesis etmiştir. Göynük’te Gazi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı Camii ve Hamam halen mevcut olup hizmet etmektedir. İdare şekli bakımından Osmanlı döneminde Bolu, altı devir ​geçirmiştir.

a) İlk Mutasarrıflık Devri (1324-1692): Bolu Sancak Beyliği şeklinde Anadolu Eyaletine bağlıdır. Anadolu Eyaleti Başşehri Kütahya idi. Göynük Bolu sancağına bağlı bir kazadır. ​İstanbul’un ikinci defa kuşatılmasından sonra Bizans İmparatoru Yuannis ile anlaşan Yıldırım Beyazıt 1396’da Göynük-Taraklı dolaylarından bir kısım ahaliyi İstanbul’da kurulacak ​İslam mahallesi için İstanbul’a yerleştirmiştir. Ancak Timur hadisesi sebebiyle anlaşma bozulunca Göynüklüler İstanbul’dan çıkmış ve Tekirdağ civarına giderek “Göynüklü” köyünü ​kurmuşlardır.

Yıldırım Beyazıt’ın 1402 yılında Ankara Savaşı’nda Timur’a mağlup olmasından sonra oğulları arasında başlayan taht kavgaları sırasında İsfendiyar Bey’le (İsfendiyar Beyliği Beyi) ​anlaşan Yıldırım’ın oğlu Emir Süleyman Bolu dolaylarına gelmiş, Göynük’te İsfendiyar Beyle buluşarak büyük eğlenceler düzenlemiştir. Göynük’te bu yöre halen “Beybahçesi” ​olarak anılmaktadır.

Osmanlı orduları doğu ve güney doğuya yaptıkları seferlerle Göynük’ü ikmal ve konaklama merkezi haline getirmişlerdir. Bu sebeple ilk Bağdat yolu ​açılmıştır. Bu yol kervan ve nakliye yolu olarak kullanılmış, son zamanlara kadar da bir numaralı Ankara-İstanbul devlet yolu olarak hizmet görmüştür.

b) Voyvodalık Devri (1692-1811): Göynük, 1692 yılından itibaren 119 yıl Bursa ve Eskişehir’e bağlı bir voyvodalık olarak yönetilmiştir.

c) İkinci Mutasarrıflık Devri (1811-1864): Voyvodalık II. Mahmut’un emriyle kalkınca (1811) yerine Bolu sancağı ile Viranşehir sancağı birleştirilerek, ​Mutasarrıflık kurulmuş ve Kastamonu Eyaleti’ne bağlanmıştır. Bolu Livası (sancağı) içindeki 19 kazadan biri olan Göynük, namı değer Torbalı’dır ​(1857 Salnamesine göre). Bu dönemde Göynük’te Selman (Süleyman) Ağa derebeyliği yapmıştır. Bu dönemdeki derebeyleri halka çok zulüm ​yapılmıştır. Bolu mutasarrıflarına kıymetli hediyeler vermek suretiyle ihtiyatkarane hareket eden Göynüklü Selman Ağa ise (diğerlerine göre) yumuşak ​18 davranmıştır. Mamafih, ara sıra muhteşem konağının karşısındaki “kanlı ceviz” e adam astırmıştır. Göynük’ün Narzanlar köyünde namına iki ​çeşme yaptırmıştır.

 

d) Üçüncü Mutasarrıflık Devri (1864-1908): 1864 Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile eski eyalet sistemi yerine “Vilayet” sistemi kabul edilmiştir. ​Kastamonu Vilayeti Bolu Sancağının kazalarından biri Göynük (Torbalı)’dır. 1866 yılı Kastamonu Vilayet Salnamesinde Bolu Sancağı kaza sayısı 17, ​1868 yılı salnamesinde 31 iken, 1869 yılı salnamesi kaza sayısını beşe (Bolu, Ereğli, Bartın, Gerede, Göynük) indirmiş, bu 1873 yılı salnamesine adar ​devam etmiştir. 1874 ve 1875 yılı salnamelerinde kaza sayısı 6 iken, 1876 ve 1877 yılı salnamelerinde kaza sayısını 5 olarak telaffuz etmektedir. Bu ​dönemde Göynük (Torbalı) kaza olmayı devamlı olarak sürdürmüş olup, Düzce-Akçaoba birleşik nahiyesi olarak Kanrapa 5 yıl kadar Göynük ​kazasına bağlı kalmış, yine Mudurnu ve Mihalgazi nahiye olarak yaklaşık olarak 15 yıl kadar Göynük kazasına bağlı olmuşlardır.

e) Dördüncü Mutasarrıflık Devri (1908-1923): 1908’de Bolu Mutasarrıflığı müstakil hale gelmiştir. 1916 Bolu il yıllığında Bolu’nun kazaları Devrek, ​Düzce, Gerede, Göynük, Mudurnu ve Zonguldak’tır. Göynük Kaymakamı Mustafa Hulusi, nüfusu ise 18879’dur. Göynük Millî Mücadeleye büyük ​destek vermiş olup, bu desteğini anıtlaştırmıştır. 1922 yılında Kaymakam Hurşit Bey’in önderliğinde Sakarya Zaferi’nin anısına ilçeye hâkim bir tepeye ​Zafer Kulesi yapılmıştır.

CUMHURİYET DÖNEMİ: 10 Ekim 1923’te Bolu Mutasarrıflık dönemini kapatmış ve vilayet olmuştur. Bolu vilayetinin ilk kazaları Düzce, Gerede, ​Mudurnu ve Göynük’tür. Cumhuriyet döneminde 1923’ten 2015’e kadar Göynük’te 22’si vekil olmak üzere toplam 62 kaymakam görev yapmıştır

bottom of page